Дебат 13 “Спортуващото тяло”

 

Дата: 22 Януари 2014 г. (сряда) от 18.30 часа.

Видеозапис на дебата: тук.

 

Представяне:

 

Дебат от серията „Биоетика и биоправо: Осмели се да питаш!”, организирана от Център за култура и дебат „Червената къща“ (http://www.redhouse-sofia.org) съвместно с д-р Стоян Ставру (https://www.challengingthelaw.com/).

 

Спортуващото тяло демонстрира не само физическите, но и психическите и духовните възможности на човека. "Здрав дух в здраво тяло!" е девизът на Олимпийските игри, които преминават през историята на човечеството, за да докажат необходимостта от постигането на баланс между външната, физическа изява (тялото) и вътрешната, психическа основа (духа). Спортните постижения винаги са били израз на систематично полагани усилия, строга дисциплина и безкомпромисна упоритост. Спортът калява човека в опитите му да осмисли, овладее и развие своето тяло. Днес, в Цивилизацията на зрелищата (по думите на едноименната книга на М. Льоса), спротът – и особено някои по-популярни спортни дисциплини, се е превърнал в разцъфтяващ бизнес и масово зрелище. Конкуренцията за "окото" на зрителя е придобила "чудовищни" размери, което поставя под сериозен натиск способностите на спортистите да отговарят на отправените към тях очаквания. Това засилва процеса на "подобряване" на спортните постижения чрез използване на методи и средства, предлагани от съвременната биомедицина. Така започват и въпросите…

Ето част от тях:

Какво представлява допингът? Къде са границите на подпомагане на тялото при постигането на върховни спортни постижения? Тренировки – постижения въз основа на лични усилия, срещу диета – постижения въз основа на чужда фармация? Може ли да променим телата си, за да отговорят в по-голяма степен на изискванията на спорта (киборг-спортисти)? Има ли значение личното усилие, след като играта може да е много по-зрелищна? Възможно ли е самото трансформиране на тялото да бъде нов вид спорт? намалява ли ролята на човека в спортната антропология? Какво дължим на спортистите и какво ни дължат те? За кого е важна автентичността на спорта и на спортуващите? Може ли самоусъвршенстването да стъпи върху същата основа, върху която се развива концепцията за лечение? Какви ще бъдат последиците от перфектността?

 

Основен лектор: д-р Стоян Ставру (доктор по гражданско и семейно право и преподавател по Биоправо и Медицинско право в Софийския университет и в НБУ).

С участието на:

д-р Богдана Илинова – преподавател към Факултет кинезитерапия, туризъм и спортна анимация, катедра Спортна медицина. Научните й интереси са в областта на спортната антропология, соматотипологията и особеностите на спорта за жени. Автор е на десетки статии в областта на спротната медицина.

Захари Георгиев – от януари 2000 г. практикува Теншин Шоден Катори Шинто рю (едно от най-древните японски бойни изкуства с меч) и създава първата школа по това бойно изкуство в България: Шинки Кенбукан доджо, София. Представител на Sugawara Martial Arts Institute за България. От 2012 г. е кьоши менкьо (инструктор с право да обучава) в Катори Шинто рю. Автор е на разработката "Стратегия и тактика на класическия бой с японски меч" (2013). 

 

Модератор: Цветелина Йосифова

На български език.

Място на провеждане: Червената къща, гр. София, ул. Любен Каравелов 15.

Вход: 2/1 лв.

 

Допълнителни материали:

Свързана статия: тук.

Свързано интервю: тук.