Дебат 15 “Експериментиращото тяло”

 

Дата: 23 Април 2014 г. (сряда) от 19.00 часа.

Видеозапис на дебата: тук.

 

Представяне:

 

Дебат от серията „Биоетика и биоправо: Осмели се да питаш!”, организирана от Център за култура и дебат „Червената къща“ (http://www.redhouse-sofia.org) съвместно с д-р Стоян Ставру (https://www.challengingthelaw.com/).

 

Развитието на медицината изисква непрекъснати експерименти на различни субстанции и методи за лечение, които съдържат немалък риск за лицата, които се подлагат на тях. Мотивацията за участието в подобни изпитвания се колебае от последна надежда при лицата, чието заболяване не се повлиява от методите на стандартно лечение, до финансова необходимост при лицата, които участват заради даваното им възнаграждение. Развитието на медицината като безусловна ценност, съхраняваща живота и здравето, се сблъсква с ограниченията на допустимия риск. Желанието да се поеме риск, та дори и да се претърпи осъзнавана вреда, за да се установи (не)ефективността на определени лекарства, се натъква на патерналистичния консерватизъм на социоикономиката на риска. Какми да бъдат конкретните параметри на разрешението на този конфликт се превръща в основна задача на съвременната фармацевтична регулация. Така започват и въпросите…

Ето част от тях:

Какви са границите на медицинския експеримент? Какъв е периметърът на несигурност в т. нар. доказателствена медицина? Кой и при какви условия може да се участва в клинични изпитвания? Каква е причината за туризма в "клиничните изпитвания" и неравномерната география на "високорисковата медицина"? Каква е цената (рискът), която обществото ни е готово да заплати (поеме), за да осигури развитие в медицината? Може ли участието в клинични изпитвания да бъде професия? Какво трябва да става с резултатите от неуспешните клинични изпитвания? Как финансовите интереси на фармацевтичните компании се отразяват върху провереността и ефективността на предлаганите от тях лекарствени продукти? Как се съчетават съмнението в клиничните изпитвания с рекламата в търговията с лекарствени продукти?

 

Основен лектор: д-р Стоян Ставру (доктор по гражданско и семейно право и преподавател по Биоправо и Медицинско право в Софийския университет и в НБУ).

С участието на:

проф. д-р Илко Гетов – дългогодиен преподавател във Фармацевтичния факултет на Медицински университет – гр. София, член на Изпълнителния комитет на Фармацевтичната група на Европейския съюз (PGEU). Защитава дисертация на тема "Фармакоепидемиологични проучвания върху употребата на антибиотици и психотропни вещества". Специализирал е в Университета McGill, Mediterranean School of Nedical Statistics and Clinical Epidemiology, Harvard School of Public Health. Научните му интереси са в областта на фармацевтичното законодателство, фармакоепидемиологията, фармакоикономиката, клиничната фармация и здравния мениджмънт.

Стефан Пенков – магистър-фармацевт, работи в сферата на клиничните изпитвания от 2007 г. Член на Управителния съвет на Български фармацевтичен съюз. Възпитаник на 9-та ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин".

 

Модератор: Ирина Недева

На български език.

Място на провеждане: Червената къща, гр. София, ул. Любен Каравелов 15.

Вход: 2/1 лв.

 

Допълнителни материали:

Свързана статия: тук.

Свързано интервю: тук.