Дебат 17 “Споделящото тяло”

Дата: 14 октомври 2014 г.

Видеозапис на дебата: тук.

 

Представяне:

 

Дебат от серията „Биоетика и биоправо: Осмели се да питаш!”, организирана от Център за култура и дебат „Червената къща“ (http://www.redhouse-sofia.org) съвместно с д-р Стоян Ставру (https://www.challengingthelaw.com/).

 

Трансплантационната медицина е последна надежда за много хора. За да се извършват трансплантации обаче, са необходими донори. Готовността на едно лице да жертва здравето и дори живота си за друго винаги е посрещана от закона с известна доза скептичност. Налаганите от общността ограничения и свързаните с нея задължения могат да бъдат търпими само в определени, и то винаги оспорвани, граници. Когато става въпрос за акт, който надхвърля юридическото задължение и този акт е свързан със споделяне на части от собственото ни тяло, законът е особено внимателен. Ето защо донорството на органи, тъкани и клетки е един от най-детайлно уредените  актове на саможертва. И въпреки това донорството поставя редица въпроси.

Ето част от тях:

Какви следва да бъдат границите на трансплантационната медицина? Как се уреждат конфликтите на интереси в трансплантационната медицина? Има ли аргументи "срещу" трансплантациите? Упражнява ли се "семейно насилие" върху донорите? Чия собственост са отделените от тялото ни органи, тъкани и клетки?  Защо не мога свободно да дарявам (приживе) и да завещавам (по случай на смърт) органите си? Каква значение следва да има волята на близките на починалия при трупното донорство? Трябва ли да се допуснат неадресирано и алтруистично донорство? Какво представлява кръстосаното донорство и има ли бъдеще то в България? Какво се крие зад понятието "домино трансплантация"? Трябва ли да бъде платено донорството? Признава ли нуждата закони?

 

Основен лектор: д-р Стоян Ставру (доктор по гражданско и семейно право и преподавател по Биоправо и Медицинско право в Софийския университет и в НБУ).

С участието на:

д-р Марияна Симеонова – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по трансплантация, дългогодишен анестезиолог-реаниматор, магистър по здравен мениджмънт и магистър по международни икономически отношения.

Радомир Славчов – основател и основен администратор на сайта bgdonor.com, координатор на Националната кампания в подкрепа на донорството, председател на Асоциация за детско развитие "Член 24".

 

Модератор: Ирина Недева

На български език.

Място на провеждане: Болница "Лозенец", гр. София, ул. Козяк № 1.

Вход: 2/1 лв.

 

Допълнителни материали:

Свързана статия: тук.

Свързано интервю: тук и тук.