Книги по биоетика и биоправо

Здравейте,

Реших да представя списък от книги, издадени или преведени на български език, които според мен биха могли да бъдат своеобразен вход към проблемите на биоетиката и биоправото. Разбира се, желанието да се влезе през този "вход" в специализираните пространства с множеството етични и юридически проблеми, касаещи човешкия живот и неговата зависимост от биологичността, е самостоятелен акт, предприеман от всеки ако и когато желае. Струва ми се, че част от проблемите биха могли да бъдат видяни в техните реални измерения през наративите, които предлага художествената литература. Предлаганото от мен взаимодействие между право и литература може и да изглежда неочаквано на немалка част от българските юристи. Аз обаче не спирам да вярвам, че художественият текст може да демонстрира залога, който стои при разрешаването на всеки биоетичен въпрос и съм готов да приема предизвикателството.

Акцентът е върху съвременните заглавия. Списъкът е отворен и е желателно да нараства 🙂

Приятно четене!

Стоян Ставру

 

Завинаги само твоя (2015)

Автор: Луис О'Нийл

Преводач: Надя Баева

Издателство: Orange Books

Ревю: "Завинаги  само твоя" – инвестицията да бъдеш жена"

Резюме:

 Жените са продукт. Изкуствено създаден и стриктно обработван. Имената на жените са просто условност и се изписват с малка буква. Те нямат значение. Значение имат уменията, които жените придобиват в Училището. Защото уменията правят една жена по-различна от друга. Само най-съвършените са достойни за вниманието на най-богатите и властни мъже. Онези, на които е позволено да отгледат и създадат синове. Всички искат да стават компаньонки, защото алтернативата е немислима – живот на конкубинка или възпитателка.

Биоетични теми: естетика и етика, аскетика, красота, женското тяло.


 

Спомените (2015)

Автор: Давид Фоенкинос

Преводач: Галина Меламед

Издателство: Колибри

Ревю: "Спомените: животът е упорството да завършиш един спомен"

Резюме:

 Героят на "Спомените" мечтае да стане писател, да срещне голямата любов, да води живот, изпълнен с приключения. След смъртта на дядо си осъзнава, че не е успял да му каже колко го обича. Семейната история продължава с бягството на баба му от старческия дом, където е изпратена въпруки волята си, с кризата, преживявана от родителите му след пенсионирането им, със срещата и раздялата с любимата жена. Описвайки сложните ситуации, в които изпада героят му, авторът ни въвлича в разсъжденията си за житейските сътресения, за смъртта, за отминаващото време, за любовта и отношенията между поколенията.

Биоетични теми: отношение към старост, значение на паметта.

 

Резервен живот (2015)

Автор: Лидия Димковска

Преводач: Божидар Манов

Издателство: Колибри

Ревю: "Резервен живот" – за трептенията на човешкостта

Резюме:

 "Резервен живот" е необичаен разказ за ротресаващата съдба на две сестри – сиамски близначки, чиято голяма житейска мечта е да бъдат разделени. След сложна и рискована операция в Лондон оживява само едната от тях, която е "скритият разказвач" в романа. Повествованието се разгръща от 80-те години на миналия век до наши дни, по времето и след разпада на Титова Югославия. Драматичното разделяне на двете сестри е сюжетният фокус, през който се разказва за голямото и още по-драматино политическо разделяне – на бившата югославска федерация. Преминавайки през сложни превратности – исторически и психологически, с нестандартна гледна точка към любовта и идентичността, романът създава мощно въздействащ образ на нашето съвремие и на ранимата ни човешка природа.

Биоетични теми: телесност и идентичност.

 

Все още Алис (2014)

Автор: Лиса Дженоува

Преводач: Катя Христова

Издателство: Intense

Ревю"Все още Алис" – живот след идентичността

Резюме:

 Алис Хаулънд, щастливо омъжена, с три пораснали деца и къща в Кейп Код, е на върха на кариерата си като уважаван професор в Харвард, когато забелязва, че все по-често започва да забравя. Объркана, със замъглен ум и влошаваща се памет, тя получава съкрушителна диагноза: ранно настъпила болест на Алцхаймер. За изключително независимата Алис е трудно да продължи да живее по същия начин и да се наслаждава на настоящето, докато постепенно губи представа коя е.

Биоетични теми: болест на Алцхаймер, памет и идентичност.

 

Напълно изгубили себе си (2014)

Автор: Карън Джой Фаулър

Преводач: Паулина Мичева

Издателство: СофтПрес

Ревю: "Хора и животни, напълно изгубили себе си"

Резюме:

 Като дете Роузмаари Кук говори непрекъснато. Думите се изливат в такъв безкраен поток, че баша и често предлага: "Започни от средата!". Днес Роузмари е в колеж. И почти не говори. Особено за семейството си. Особено за Лоуел и Фърн, брата и сестрата, които някога е имала. Но и до днес Роуз започва в средата. В средата семейството й се е стопило до трима. В средата не е нужно да разкрива голямата тайна на сестра си Фърн, която преобръща живота й и прави Кук толкова по-различно от всички нещастни семейства.

Биоетични теми: идентичност, другост, права на животните.

 

Споделен живот (2013)

Автор: Джоди Пико

Преводач: Мариана Христова

Издателство: Ентусиаст

Ревю: "Споделен живот" – причините да създадеш дете

Резюме:

 Баща пожарникар, майка юрист, първороден син и прекрасна дъщеричка Кейт. идеалното семейство. Да, но нищо никога не е напълно идеално. Кейт се нуждае о тмного грижи и се налага семейството да създаде още едно момиченце със специални качества. Ражда се Ана, чийто живот неизбежно и непрестанно е свързан с този на Кейт. Двете живеят споделен живот, докато тринадесетгодишната Ана решава, че не издържа повече и подава съдебен иск срещу родителите си. В житейската игра се включва и адвокат, който ще изиграе важна роля при вземането на решения.

Биоетични теми: донорство, генетична модификация, евтаназия.

 

Да дойдеш на света (2012)

Автор: Маргарет Мацантини

Преводач: Иво Йонков

Издателство: Колибри

Ревю"Да дойдеш на света" – канонът за майчинство

Резюме:

 Ранна сутрин, в дома на Джема в Рим звънва телефонът. Прозвучава дрезгавият глас на стар приятел от Сараево, който внезапно нахлува в подреденото й ежедневие, връща времето назад и заедно с вече порасналия си син тя тръгва по стъпките на миналото, взривено от снарядите на безумна война, изпепелила къщи и тела, и от луда страст, белязала завинаги две неспокойни, лутащи се души. изтерзаният балкански град започва да нашепва с тънкия си гласец заровени дълбоко тайни за обич, за предателство, за голготата на едно зачатие… 

Биоетични темимайчинство, заместващо майчинство, договаряне на родителство.

 

Десетият кръг (2012)

Автор: Джоди Пико

Преводач: Марта Методиева

Издателство: Сиела

Ревю"Десетият кръг" на Джоди Пико – безкраят на една спирала

Резюме:

 История, разказана с думи и пресъздадена в комикс. Какво прави един баща, когато дъщеря му е изнасилена? Остава ли уравновесен и благ, какъвто го познава детете му, или самият той извършва насилие? В "Десетия кръг" е анализиран точно този деликатен момент, когато едно дете научава, че баща му не е супергерой. анна сутрин, в дома на Джема в Рим звънва телефонът.

Биоетични теми: бащинство, изнасилване.

 

 

Лудост (2010)

Автор: Калин Терзйиски

Издателство: Сиела

Ревюпредстои

Резюме:

 В романа Лудост се разказват истории. Увлекателни и страшни – за живи и истински хора. Те са съвсем обикновени. Толкова изумителни, че даже не могат да бъдат определени като необикновени.

Биоетични теми: болест, лудост, психиатрия.

 

Никога не ме оставяй (2008)

Автор: Кадзуо Ишигуро

Преводач: Мария Донева

Издателство: Колибри

Ревю"Никога не ме оставяй"

Резюме:

 "Никога не ме оставяй" е разтъсващ разказ за нашата невиност и загубите, които понасяме. Като деца Кати, Рут и Томи учат в училище-пансион за богати в разкошна английска провинция, където царят тайнствени правила и където учителите непрекъснато напомнят на питомците си колко са специални и привилегировани. Години по-късно Рут и Томи отново се появяват в живота на Кати и тя за пръв път обръща поглед назад към споделеното им минало, за да се опита да проумее какво именно ги е правило толкова специални и как привилегированото им положение се е отразило на по-късния им живот…

 

Биоетични теми: клониране, донорство, ценност на човешкия живот.