ПОДКАСТ

(дата на записа: 09.03.2023 г., продължителност: 1:04:21)

(всички теми на Vox Nihili – виж тук)

ВИДЕО

 

Всички епизоди на Вокс Нихили

може да чуете и в YouTube на този адрес.

Укротяването на гнева“ (09.03.2023)

 

Серията „Вокс нихили“ на Ratio Podcast и Предизвикай правото! изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото, а също така и редица дискусионни теми от сферата на философията. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

Настоящият разговор е част от темата „Грехове“.

 

Любомир Бабуров, Валентин Калинов и Стоян Ставру обсъждат:

– Какво представлява гневът и какво има да каже Сенека по този въпрос?

– Трябва ли да се „излекуваме“ от гнева?

– Каква е разликата между гнева на мечката и гнева на Ахил?

– Ами ли разлика между гибелния (деструктивния) и праведния (конструктивния) гняв?

– Как се съотнасят етиките на справедливостта и етиките на грижата?

– Има ли гняв в Рая?

– Какво се е случило, когато за пръв път вместо да хвърли камък разгневеният човек е изпсувал?

– Може ли да опитомим гнева чрез езика?

– Как влияят на гнева съдебните процедури?

– Има ли приемливи форми на сублимация на гнева?

– Как социалните мрежи и политически популизъм експлоатират гнева?

– На какво са способни гневните маси?

– Има ли разлика в подхода на Запада и Изтока към гнева?

– Защо гневът не помага, когато спорим за ценности?

 

Разговорът е част от серията „Грехове“, в която ще се опитаме да представим различни гледни точки към всеки един от 7-те смъртни гряха. Днес във фокуса е гневът и неговите психологически, политически, юридически и комуникационни измерения. Разговорът протече с минимално количество гняв, което все пак беше достатъчно, за да има изобщо разговор :). Ако нещо сме сбъркали: разгневете се! Това е начинът, по който да променим или да отхвърлим нещата, които е време да си отидат.

 

Разговора може да чуете ТУК.

 

Допълнителни материали:

За гнева (аудиокнига), Сенека, YouTube (линк),

Гневът (книга), Теодюл Рибо, издателство Асеневци, 2014 (линк),

Дванадесет разгневени мъже (филм), режисьор: Сидни Лумет, Уикипедия, 1957 (линк).

 

Подтик да опиша как може да бъде укротен гневът, Новате, ми даде точно ти и ми се струва напълно оправдан дълбокият ужас, който си изпитал именно пред това душевно вълнение, най-гнусното и най-бясното от всички. В другите има моменти на спокойствие и кротост, гневът е от край до край развихрен порив на болка, луд от напълно нечовешка стръв към оръжия, кръв, наказания, към себе си нехаен с единствената цел другиму да напакости, на град от удари се излага в жаждата си за мъст, която заплашва да повлече и отмъстителя със себе си. Затова някои философи са нарекли гнева краткотрайна лудост; и той като лудостта губи власт над себе си, губи представа за приличие, мисълта за връзките между хората, упорито преследва започнатото, непристъпен е за разум и съвет, избухва при незначителни поводи, неспособен е да съблюдава истина и правда – същинска лавина, която се пръска на парчета над всичко, което е погребала. И за да се увериш, че всеки разгневен човек не е здрав, вгледай се във външния му вид; сигурни признаци на лудостта са дръзкото заплашително изражение, свъсеното чело, свирепото лице, забързаната походка, неспокойните ръце, измененият тен, учестеното дишане; същите са и признаците на гнева: горят и блестят очите, цялото лице е зачервено от кипящата издън сърцето кръв, устните треперят, челюстите се сключват, косата настръхва и щръква, дишането е мъчително и шумно, чува се пукотът на гърчещите се една връз друга стави, стенания, вой и реч, и тропане с крака по земята: цялото тяло във възбуда вещае страшната заплаха на гнева, грозни и страшни са чертите на обезобразените настръхнали лица: човек просто да се чуди кое в тези душевен недъг е преобладаващото – грозотата или гнусотата…

 

Сенека, За гнева,

в: Диалози, С., Рива, 2014 г. 

ОТГОВОРИ

Моля напишете Вашия коментар!
Моля напишете Вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.