ПОДКАСТ

(дата на записа: 12.02.2024 г., продължителност: 1:24:50)

(всички теми на Vox Nihili – виж тук)

ВИДЕО

 

Всички епизоди на Вокс Нихили

може да чуете и в YouTube на този адрес.

Холистичната спиритуалност“ (12.02.2024)

 

Серията „Вокс нихили“ на Ratio Podcast и Предизвикай правото! изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото, а също така и редица дискусионни теми от сферата на философията. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – сега ги пренасяме в аудио и видео формат.

Любомир Бабуров, Теодора Карамелска и Стоян Ставру обсъждат:

– Как религията се превърна в религиозност?

– На къде ни води „пачуърк религията“ и „религиозният бриколаож“?

– Какво представляват „религиите на Аза“?

– Какво се случи с Дълга?

– Какво представлява „делегираната религиозност“?

– Хатха йога или рейки?

– Защо църквата пречи и на какво?

– Какви са възможните форми на религия?

– Какво е ролята на тялото в новата религиозност?

– По какво мистиката се различава от църквата и сектите?

– Ползва ли жените деинституализацията на спиритуалността?

– Какво не им достига на мъжете?

– Какво е правил Стоян на курс по каланетика („клатинетика“)?

– Могат ли да доведат до устойчива във времето солидарност различните спиритуални практики?

– Кои са новите „топоси на свещеното“ или защо не се виждат залите по йога?

– Има ли граници МОЛ-ът на холистичната спиритуалност?

 

След епохата на Модерността обещаното от Вебер „разомагьосване на света“ като че ли не се осъществи. Днес религиозното е по-цветно от всякога и се предлага във всички възможни формати. Вече не Всемогъщия Бог определя неговото съдържание, а вездесъщите сили на търсенето и предлагането. Ако някога Исус се е гневил на „търговците в храма“, то днес духовното е по-скоро въпрос на търговия, а дългът се е разпаднал до преживяване, опаковане в практики на консумеризъм… Или всъщност не трябва да бъдем толкова черногледи, а напротив следва да прегърнем демократизацията на спиритуалните блага и възможността на всеки, независимо от своя пол, раса и произход, да възприеме онези религиозни практики, които харесва и които му дават сигурност в един свят с все по-малко общност.

 

Разговора може да чуете ТУК.

 

Допълнителни материали:

Вярващ, но не религиозен. Български контексти за холистичната спиритуалност (книга), Теодора Карамелска, НБУ, 2023 (линк);

Разтваряне на религиозното поле: холистичната спиритуалност (списание), СЕМИНАР_BG, бр. 24, 2022, водещи: Галина Гончарова, Теодора Карамелска (линк).

 

Представяне на госта:

Теодора Карамелска е преподавател в департамент „Философия и социология“ на Нов български университет и научен сътрудник в Института по философия и социология – БАН. Основните й интереси са в Социология на религията, история на социологията и качествените методи в социалните науки.

 

 

По принцип самата дума религия означава свързване – точно това, което означава и хатха йога – свързването на половината тяло с другата половина, на слънцето с луната, на индивидуалното с абсолютното… Занимавам се с практика в йога от двадесет години и смея да твърдя, че още не съм стигнала до никъде, тоест още нищо не съм открила. Много малка част от това, което бих могла да искам да зная, съм открила, но това е практика, която трябва да настъпи с времето. С четене на книги трудно става, трябва всичко да мине през теб. Личният опит е това, което ти дава мъдростта, книгите не могат да ти я дадат.

 

Респондент в социологическо проучване

Теодора Карамелска,

Вярващ, но не религиозен

 

 

Жените са по-търсещи, жените са по-любознателни, като цяло искат да са по-здрави, искат да са и по-силни. Това не е въпрос на еманципация, това е въпрос на осъзнаване, това е въпрос на допускане. При мъжете все още егото е много голямо, има мъже, които идват в групите, но те не искат да се стараят, при тях желанието да се случват нещата бързо е много голямо, нямат търпението да изчакат, а в йога не става така.

 

Респондент в социологическо проучване

Теодора Карамелска,

Вярващ, но не религиозен

 

ОТГОВОРИ

Моля напишете Вашия коментар!
Моля напишете Вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.