ПОДКАСТ

(дата на записа: 15.12.2022 г., продължителност: 1:20:21)

(всички теми на Vox Nihili – виж тук)

ВИДЕО

 

Всички епизоди на Вокс Нихили

може да чуете и в YouTube на този адрес.

Умният град“ (15.12.2022)

 

Серията „Вокс нихили“ на Ratio Podcast и Предизвикай правото! изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото, а също така и редица дискусионни теми от сферата на философията. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

 

Георги Пенчев, Любомир Бабуров и Стоян Ставру обсъждат:

– Какво точно означава един град да е умен?

– Има ли „умни“ села?

– Как дигиталните близнаци (двойници) ни помагат да създаваме умни градове?

– Какви сензори има в София?

– Трябва ли градското осветление да се включва автоматично на всяко слънчево затъмнение?

– Защо Uber не е част от умния град… или е?

– Умен ли е „Зеленият“ град?

– Как формата на собственост: частна или публична, разпокъсана или централизирана, влияе върху „интелигентността“ на един град?

– Може ли градът да бъде единна енергийна (еко)система?

– Можем ла да преборим корупцията с изкуствен интелект?

– Какво означава един град да е самоуправляващ се: буквално?

– Каква е разликата между красивия, умния и хубавия (добрия) град?

– Кои са тъмните страни на Умния град?

– Какви нови бизнес възможности се откриват, когато един град се опитва да поумнее?

 

С Жоро Пенчев в този епизод се фокусирахме върху това как можем да увеличим интелигентността: природна, технологична и емоционална, на града. Разгледахме различните версии на понятието за умен град, за да установим, че умният град се нуждае не само от софтуер (оптимизирани с помощна на код процеси) и хардуер (правилно изградена и поддържана инфраструктура), но и от… умни хора. Какво ще стане обаче, когато самият град стане по-умен от хората в него и решава сам (вместо кмета и общинския съвет) как трябва да се живее в него? Да това и за още много други „умни“ теми разговаряхме в този епизод.

 

Разговора може да чуете ТУК.

 

Допълнителни материали:

Secure, sustainable smart cities and the IoT, Thales (линк);

Solution. The application of an integrated combination of both hardware systems and software to solve an industry need or business problem. Intel (линк);

What is a smart city ? (видео), YouTube (линк);

Edmonton: Smart City (линк).

 

Представяне на госта:

Георги Пенчев е софтуерен специалист с над двадесет годишен опит в бранша, учил е в Токио и в родния Факултет по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“, където е и преподавал компютърни науки известен брой години. Жоро е граждански активист с дългогодишна биография в области като електронно управление, иновации и предприемачество, българи в чужбина, образование, културно и природно наследство, градски политики и планиране. Работил е по теми като умни градове, данни, дигитализация на услуги и електронно управление в НПО сектора, в държавната и общинската власт.

Съветник на министъра на електронното управление през 2022 г. и съветник по дигитализация и иновации на министъра на икономиката през 2021 г. Координатор в областите управление, икономика и технологии в проекта “Визия за София” за изработване на дългосрочна стратегия за развитие на столицата. Председател на фондация “Общество.бг” и част от екипа, създал първия национален портал за отворени данни и кампанията за отворен код в публичните проекти.  Журналист, автор и редактор с дългогодишна кариера в специализираното онлайн списание за фантастика и футурология ShadowDance.

 

Епизодът е подготвен с финансовата подкрепа на фондация Rosa Luxemburg SEE като част от проекта Justice or nothing: towards new urban politics and labour counsel на Сдружение КОИ.

ОТГОВОРИ

Моля напишете Вашия коментар!
Моля напишете Вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.