ПОДКАСТ

(дата на записа: 27.03.2024 г., продължителност: 2:09:30)

(всички теми на Vox Nihili – виж тук)

ВИДЕО

 

Всички епизоди на Вокс Нихили

може да чуете и в YouTube на този адрес.

Федон [ДУШАТА]“ (27.03.2024)

 

Серията „Вокс нихили“ на Ratio Podcast и Предизвикай правото! изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото, а също така и редица дискусионни теми от сферата на философията. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – сега ги пренасяме в аудио и видео формат.

 

Този епизод е част от вътрешната за Вокс нихили тема „Платоновите диалози“, която е съвместна инициатива на Ratio BG, Предизвикай правото! и Нов български университет. В епизодите, които са включени в поредицата, ще представяме по един от Платоновите диалози с участието на преподавател от Нов български университет. Стремежът ни ще бъде да свържем всеки един от дискутираните диалози с конкретна тема, която продължава да бъде актуална и днес. Вярваме, че „триалогът“ (във всеки епизод ще участват трима души) върху диалозите може да бъде интересен, а гласът на Платон има място в разговорите за проблемите, чието окончателно решение така и не успяваме да постигнем. А може би точно тази невъзможност да постигнем окончателното решение както по времето, в което са живели Сократ и Платон, така и във времето, когато четем техните диалози, е това, което ни прави хора.

Темата се организира по идея на Стоян Ставру.

 

Любомир Бабуров, Георги Гочев и Стоян Ставру обсъждат:

– Какво означава да си „мизолог“?

– „Чиста“ ли е душата?

– Колко коня има в една душа?

– Защо Сократ не иска да избяга, а желае (?) смъртта?

– Как се развращава младото поколение?

– Какво се включва в посланието на Сократ към неговите ученици „да се грижат за душата си“?

– Гроб ли е тялото?

– Имаме ли право на самоубийство?

– Каква е връзката между достойнството и смъртта?

– Фундаменталист ли е Сократ?

– Има ли значение какво мисля другите и конформист ли е бил всъщност Сократ?

– Каква е връзката между филолозите и хоризонта на събитията на черната дупка?

– Каква е връзката между душата, психиката, аз-а и себе си?

– Има ли значение за човека начинът на погребване на неговото тяло, след като вече така или иначе не е сред живите?

– Съществува ли душата?

– Коя от частите на душата е безсмъртна и кои са неразделно свързани с тялото?

– Какво всъщност е казал Сократ, когато е говорил за душата?

 

„Федон“ е един от най-известните диалози на Платон. В него са описани последните часове от живота на Сократ, който се опитва да убеди своите ученици, че не трябва да скърбят за неговата смърт. Напротив, Сократ казва, но и показва, че най-важната задача за всеки философ е да посрещне смъртта, когато душата се отделя от тялото. „Федон“ е изпълнен с редица сравнения: на тялото с гроб и със затвор, на душата – с лира и с дреха, с много ирония, но и с много тъга. Въпреки опитите си да убеди своите приятели, че смъртта не е нещо лошо и човек не трябва да става за присмех, вкопчвайки се в живота, Сократ осъзнава, че не е успял да постигне много. Станал ли е обаче Сократ пример за някого и в какво всъщност се състои неговия пример? Приятно слушане 🙂

Разговора може да чуете ТУК.

 

Допълнителни материали:

Федон (диалог), Диалози, том 2, Платон, прев. Богдан Богданов, Наука и изкуство, 1979;

– Свободата от сенките: Справедливост и образование в диалозите на Платон (книга), Георги Гочев, Нов български университет, 2023 (линк).

 

Представяне на госта:

Георги Гочев е български класически филолог, преводач, културолог, университетски преподавател, публицист. Носител на Националната награда „Христо Г. Данов“ за 2016 г. в раздел „Хуманитаристика“ за преводите си на „Държавата“ от Платон и „Поетика“ от Аристотел.

 

Няма никакво значение, рече Сократ, но първо ека внимаваме да не си навлечем едно зло. – Какво зло?, рекох аз. – Да внимаваме да не станем мизолози, отвърна той, както това се случва с други да станат мизантропи. Понеже няма друго по-голямо зло, рече Сократ, от това човек да намрази аргументирането. Мизологията се поражда по същия начин, како мизантропията. Човек си навлича мизантропи, когато проявява прекалено и неумело доверие към някого и го смята за напълно разумен, говорещ истината, за човек, комуто може да се вярва, а много скоро установява, че е негоден и незаслужаващ доверие и всъщност друг човек. И когато това се случи многократно, и то между его и тия, които смята за най-близки и най-добри приятели, претърпявайки често неуспех, той намразва накрая всички и започва да смята, че абсолютно у никого не може да се намери нищо добро. Или ти не си виждал това да става?

 

Федон

Платон,

прев. Б. Богданов

ОТГОВОРИ

Моля напишете Вашия коментар!
Моля напишете Вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.