ПОДКАСТ

(дата на записа: 08.05.2022 г., продължителност: 1:14:14)

(всички теми на Vox Nihili – виж тук)

 

Всички епизоди на Вокс Нихили

може да чуете и в YouTube на този адрес.

– Враг ли е зимата?

– Каква е причината за зимофобията на Любо и зимофилията на Вальо?

– Какво ни (в)зима зимата и какво ни дава?

Зима“ (08.05.2022)

 

Серията „Вокс вириди“ е „зелената издънка“ в поредицата „Вокс нихили“ на Ratio подкаст и Предизвикай правото! Тя има за цел да произведе разговори по част от етическите и философските въпросите, свързани с екологията, енергетиката и климата, както и като цяло с бъдещето на отношенията „човека-природа“. 

Настоящият разговор е част от темата „Сезони“.

 

Любомир Бабуров, Валентин Калинов и Стоян Ставру обсъждат:

– Враг ли е зимата?

– Каква е причината за зимофобията на Любо и зимофилията на Вальо?

– Какво ни (в)зима зимата и какво ни дава?

– Защо не спим през зимата?

– Кой ни закриля през зимата и защо зимата е родния хронотоп на дома?

– С какво е „бременна“ зимата?

– Свободни ли сме през зимата?

– Как зимата влияе върху автобиографичността?

– Кой е най-сексуалния сезон?

– Що за зима е „ядрената зима“?

– Какво можем да правим през зимата?

– Унижават ли ни очилата за ски?

– Що за спортове са зимните олимпийски спортове?

– Как шушлякът и пухенката осъдиха зимата?

 

Зимата е най-трудният сезон. Той е открито враждебен към нас и изисква специална предварителна подготовка, за да можем да преминем през него. В този смисъл на зимата дължим множеството иновации и технологии (от облекла до тръбопроводи), благодарение на които сме пренесли лятото (огъня) в домовете си. Едновременно с това зимата е сезонът на рефлексиите. Някога реално, а днес – по-скоро в колективното ни въображение, зимата е била и времето на безделието. Времето, през което можем да говорим за това, което се е случило, и за това, което предстои. Така направихме и в този епизод: поговорихме за отминалите (люти) зими и зимите, които предстоят.

 

Разговора може да чуете ТУК.

Допълнителни материали:

Зимата през средновековието, Цочо Бояджиев, В: Макариев, Пл., В. Дафов (съст.) Битие и присъствие. Сборник в памет на доцент д-р Стоян Асенов. С. Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 2022;

Януари (разказ), В: Свирепо настроение (1965), Йордан Радичков (линк);

Януари (пиеса), Йордан Радичков, 1975 (линк);

Танцът на снега (1908), Клод Дебюси (линк).

 

Описание, намиращо се в библиотеката на Георги Попсимеонов от с. Арбанаси. – В: Начев, В., Ферманджиев, Н. (съст.), Писахме да се знае. Приписки и летописи, С., Изд. на ОФ, 1984:

1798 г. На един висок баир се намирам сега, сам в едно пусто село, наричат го Алванитохори. Виждам снеговете и дъждовете и сърдечните вълнения; виждам фъртуните и ми притъмнява. Виждам небето мътно. Но как да се защитя, къде да намеря спокойствие, та да ида там да живея? Обръщам се към изток – едра градушка ме удря. Обръщам се към запад, и той ме застрашава. Обръщам се на север – и там гърми и се святка. Тичам към юг – и там е смрад. Виждам вълци как силно тичат и зверове как се нижат – всички побеснели и раздразнени. Обръщам се към небето със сълзи и извиквам: искам свобода в тая неволя.

СПОДЕЛЕТЕ:
Предишна статияVox nihili, vox aestatis
Следваща статияГрозното
Вярвам, че спокойното море не създава опитни моряци. Поради това обичам неочакваните пътешествия, ентусиазираните събеседници и трудните въпроси. Вярвам и в това, че именно спокойното море е най-доброто огледало за майсторството на моряците. Ето защо обожавам спокойствието след буря, доказалите се приятели и усещането за добре свършена работа...

ОТГОВОРИ

Моля напишете Вашия коментар!
Моля напишете Вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.