Здравейте, приятели,

В края на м. август (2022), хващайки последните летни седмици, бихме искали да споделим написаното от един далечен (физически – писмото е написано в Япония) и близък (по вълнение – писмото е написано за нещата “тук и сега”) приятел на Vox Nihili.

Ще се радваме да се запознаем с него на някое от предстоящите събития, за да изразим благодарността си за високата оценка, която ни дава 🙂

ПРИЯТНО четене и ПРИЯТНО слушане!

 

Писмо на Виктория Николова до Стефан Русинов:

Някъде в края на 2020-та официално се припознах като запален почитател на Vox Nihili. Първия си епизод (този за Превода) изслушах доста преди това, но ми отне време да си пусна втори (за Антинатализма, убий ме, не знам защо) и тогава вече се запалих наистина.

Та тъй стана, че в даден момент всяка седмица слушах по един епизод, докато се прибирах вкъщи пеша, по дългия път от университета.

Исках да ти споделя колко важно ми се оказа това упражнение, макар и да не знам как да го обясня по начин, дето да не е тотално куц. Все пак, ето: точно в онзи момент имах ужасна нужда от това да чуя как някой говори на български за неща, с които аз все се сблъсквах само на друг език. Не само защото разни думи сякаш си изгладиха отношенията и си намериха местата, нито само от вълнението да чуя как се приказва в България по теми, които дъвчем и тук.

Всъщност бе най-вече защото най-после слушах как някой изхожда от българския езиков свят, с все условността му, историческата му обремененост и съвременния му опит, които на мен пък така ми бяха залипсвали и без които не ми се получаваше строенето на мостове.

Впрочем нека отбележа, че едва ли просто “някой” щеше да свърши работа. Даже съм убедена, че именно двамата водещи са много важни в случая (лекции на Стоян Ставру бих посещавала с такъв кеф, че направо не е работа).

По едно време пък и ти започна да се появяваш тук-там, което добавяше към кефа (може и да е имало закономерност, но аз слушах епизодите разбъркано).

Въобще това беше много специален период от престоя ми тук (в Япония).“

Август 2022

 

Всички епизоди, подредени в албуми и теми, може да откриете тук.

 

ПП: все още предстоят летни дни, в които може да чуете епизодите, които сте си запазили “за по-късно” 🙂 И ни пишете!

ОТГОВОРИ

Моля напишете Вашия коментар!
Моля напишете Вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.