Романът „Резервен живот“ на Лидия Димковска, издателство Колибри, излезе на българския пазар на 11 май 2015 г. В него се проследява животът на две сиамски близначки – Злата и Сребра, прескочил отделянето на Македония от „могъща“ Югославия и стигнал до второто десетилетие на 21-ви век. Родени със „слепнали“ глави – над лявото ухо на Злата и над дясното ухо на Сребра, двете сестри живеят един общ живот, в който чувството за идентичност непрекъснато се бори с неизбежната заедност на съвъплътеността. Прости действия като ходенето, спането, използването на тоалетната се оказват ключови за съвместния живот на две неразривно свързани човешки същества. Най-силната привързаност си съперничи с най-тежката непоносимост. Две сестри, които си лягат, без да разговарят, защото цял ден са били заедно, и раздалечават телата си в леглото, за да могат да намерят покой за своята индивидуалност.

Защо бе нужен подобен роман? Не е ли това твърде крайна, екстравагантна и дори нереална история? Има ли изобщо такива хора? Има! Хелен и Джудит от Унгария (1701-1723), Чанг и Енг Бункер от тайланд (1811-1874), Луцио и Симплицио Година от Филипините (1908-1936), Маша и Даша Кривошляпова (1950-2003) от Москва, Аби и Британи от Минесота (родени 1990). Всички те са живели достатъчно, за да бъдат видени и познати от своите съвременници, а и от нас. Защото, както се посочва и в „Резервен живот“:

„Когато не ги познавахме, не ги смятахме за част от нашия живот, а сега, когато ги познахме и бяхме сигурни, че не искаме да са част от нашия живот, те станаха част от него. А и ние станахме част от техния живот, от тяхната съвест. Това беше най-същественото.“ (с. 114)

Въпросът за другостта е един от основните в „Резервен живот“. Човек с недъг трябва да има „резервно сърце“, за да преживее обидите, подигравките, подмятанията, които различието му провокира у останалите. Агресията обикновено е следствие на неудобство. Неудобството най-често е причинено от неразбиране. А неразбирането е липса на усилие. Злата и Сребра са трагичен пример, който ни кани да проявим усилие. Да разберем. Да се смирим. Да обичаме.

Стилът, в който е написан романът не позволява мелодраматизъм. Появяващите се в очите на читателя сълзи бързо пресъхват пред следващите прояви на „родителски сюрреализъм“, както Злата (главното разказващо лице в романа) нарича „наивния егоизъм“ (с. 408) на своите родители, винаги загрижени за нещо друго, но не и за „нежеланите“ си деца, както и пред превъплъщенията на т. нар. (отново от Злата) „постсоциалистически атеизъм“, изразяващ се в нагласата „Дори и когато има нещо, пак го няма“ (с. 407) – в тази категория попадат: дрехи, които пазиш за винаги отлагащото се „после“; роднини, с които се поздравяваш, но не съществуват; живот, който искаш за себе си, но можеш само да споделяш…

Понякога повествованието тече мудно – със скоростта на живота на обикновените жители в Скопие, където времето е разграфено от последователната смърт на най-близките хора. Животът обаче надделява и продължава. Той уверено води своите герои към техните съдби, очертавайки в сърцата им болезнени, но пламтящи кръгове. Така, насред основната наративна линия се появяват интересни провокации, като новата професия „отоплител на легло“ (с. 330-331), която се изразява в това практикуващият я, облечен в специални дрехи, да влезе в климатизираната хотелска стая и да легне в леглото на клиента, за да затопли завивките му. Професия, която определено поставя въпросът за достойнството, интимността и бъдещето на услугите. В съня на Злата се появява и специално пригодена многоетажна сграда – „дом за самоубийство“ (с. 377-380), в който са разчертани и се прилагат стандартни оперативни програми за разубеждаване и в крайна сметка – за приемане на решението на едно лице да сложи край на живота си.

Най-важният въпрос обаче остава въпросът за болката. Болката от пропуснатото. Болката от загубата. Болката от липсата.

„При болка човек е или най-хубав, или най-грозен на света“ (с. 75), казва Злата, и добавя – „Ние бяхме грозни!“ Но в чии очи? В собствените си очи, които Злата и Сребра никога не са виждали, освен в огледалото, тъй като срастването на главите им е позволявало да разговарят единствено като гледат напред, без да се виждат една друга? В очите на своите родители, които трудно лекуват собствените си рани, нанесени им като деца от техните родители? В очите на любимите си, които въпреки недъгът на Злата и Срелра поставят пред тях въпросите за брака, който – оказва се, има твърде непредвидими измерения, когато единият съпруг „върви“ с две тела и с две души? В очите на православните (които ясно се различават от „православците“ – „православните“ вярват в православието, „православците“ – в Сърбия), които търсят религиозността на двете сестри? Или в очите на Партията, която иска да ги направи свои членове?

„Света Злата Мъгленска живяла по време на турското робство в България. Родила се в бедно семейство в село Слатино, Мъгленска епархия. Била рядко красива, смирена, благочестива, с чисто сърце и твърда вяра в Господа.

Млад турчин я издебнал и отвлякъл. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се ожени за него. Тя не склонила дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра. Турците дълго и безмилостно я изтезавали, а подир това я обесили и насекли на късове тялото й. Пречистена в огъня на страданията, св. Злата предала душата си на Бога на 18 октомври 1795 година.“

(кратко животоописание на Св. великомъченица Злата Мъгленска, цитирано от Православието.ком)

Тялото винаги е било сред инструментите за извисено страдание. Телесния недъг е особено безпощаден в своята склонност към развиване на „мъченичество“. Злата няма претенция да бъде мъченица, въпреки че изгаря в страданието, превърнало се в нейна съдба. Тя познава и изкушението, и омразата, и безсилието, и наивността, и болницата, и затвора, и празнотата на Не-дома. Но тя познава и смелостта, и любовта, и твърдостта, и решимостта, и прегръдката на баба си, и свободата на двора, в който играе с малкото си приятели, и пълнотата на споделения дом. Тя познава всичко това.

Защото продължава напред, въпреки желанието си да спре. Защото дава шанс, въпреки болката от разочарованието. Защото обича, въпреки раздялата и смъртта. Защото е жива, а „който е бил мъртъв още като жив, ще умре от собствения си живот" (с. 115)

Стоян Ставру

ОТГОВОРИ

Моля напишете Вашия коментар!
Моля напишете Вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.