Щури хрумки (рубрика)

 

Рубриката

Здравейте, приятели! Професионалният правен сайт ChallengingTheLaw ви отправя поредното правно предизвикателство. Започваме нова рубрика: „Щури Хрумки“.

В нея ще ви представяме вдъхновени от живота или по-често от въображението казуси, които да ни провокират да разсъждаваме за правото в необичайна светлина. Откъде възникват такива казуси? От живота на юриста. Най-краткото определение за юриста е човек, който решава правни казуси. Такъв поне е професионалният му живот. Юристът обаче е и човек и нищо човешко не му е чуждо. Той пие бира с приятели, шегува се, фантазира, смее се. Именно в тези мигове, след работно време, когато работата е свършила, бирата е налята в чашите/халбите и юристите-приятели са се събрали, често се раждат смешни, но всъщност много задълбочени казуси. Казуси, които ни предизвикват да поогледаме нормата, да я заобиколим, ако трябва, да я „пощипнем“, та барем омекне, за да вмести в себе си смешния казус. Нерядко обаче смешният казус се оказва съвсем сериозен, а дискусията по него ражда ново познание зад привидно скучната и отдавна „изяснена“ правна норма. Това е и целта на настоящата рубрика – създаването и развиването на нашия и вашия РАЗВинтелект (по Радой Ралин).

Рубриката в сайта ще поддържам основно аз – Васил Петров, но боя се, че моят РАЗВинтелект скоро ще ме напусне, ако не е вашата помощ. Така че, моля ви, пращайте за рубриката вашите казуси и хрумки, за да радваме с него читателите на сайта и да обогатяваме мисленето си.

 

Казусите

Казусите ще бъдат провокирани от безкрайното разнообразие на живота, но когато животът не ни дава готов пример за вече родената хрумка, не трябва да се свеним да „измислим“ случка за хрумката. Не трябва да забравяме, че всяка щуротия първо се ражда в главите на хората, а после бива претворена на практика от човешкото безразсъдство или глупост.

 

Хрумките

Всеки казус ражда моментално решение в главата на юриста. Тук говори т.нар. интуитивно право. Юристът има готов отговор на правния проблем почти на момента. Тук идва и първото „справедливо“ решение на казуса. Но нерядко има противоречие между него и това, което следва от утвърденото тълкуване на правната норма.

 

Нормата

Време е юристът да се взре в правната норма. Именно в нея, а не в своите представи за справедливото, доброто и желаното. Само митичният средновековен владетел, раздаващ правосъдие в пътуващия си двор, или например племенният германски вожд пред събраната тълпа са имали лукса да решават казуси, без да четат писаната правна норма. Юристът обаче няма този лукс, а е принуден да анализира писания текст и да дири в него доводи „за“ и „против“.

 

Аргументи

Прави се дисекция на нормата и се търсят малките и големи възможности за решаване на казуса така, че да се осъществи хрумката. Тук е полето за развиване, отвързване на въображението на юриста.

 

Контрааргументи

Юристът е принуден да чуе и контрааргументите. Дори да няма кой да му ги каже, той следва сам да си ги „преговори“. Дори и с цената на подозрението в шизофренност. Но най-често има кой да му възрази. И той обмисля.

 

Логичният завършек…

… изисква казусът да има решение. Тъй като юристът трябва да „подведе“ фактите под хипотезата на нормата и да даде отговор какви са правните последици. Така е и в диалектическата логика: след аргументите и контрааргументите трябва да дойде синтезът. Само че рубриката не цели това. Рубриката цели да даде хрумката и да събере всички аргументи „за“ и „против“. Хрумката не е научна статия, а питие за напояване на ума. Целта е да си кажем „наздраве“ и да се позабавляваме интелектуално.

 

Водещ рубриката: Васил Петров

 

Хрумките:

1. Убийство на наследник по завещание или заветник от завещателя” – 1 март 2015 г.

2. Деликтът “разбиване на чужд брак”” – 19 април 2015 г.

3. Приватизиране на обвинението? За монопола на прокуратурата да преследва престъпления от общ характер” – 17 януари 2016 г.

4.Кратък речник на несъществуващите (все още) правни оказиона(к)лизми” – 18 септември 2016 г.

5.За осъдителния характер на иска по чл. 56 от Закона за наследството” – 2 февруари 2017 г.

6.Потребителска продажба” (автори: Георг Шиков, Тюркер Моллахасан) – 4 юни 2017 г.

7.Могат ли потребители, на които е начислена допълнителна сума за електрическа енергия по ПИКЕЕ (отм.), да съдят КЕВР за вредите пред административния съд?” – 29 март 2020 г.

8.Казусът със заснетия клип в Съдебната палата, или как да изгоним търговците от Храма” (автор: Георг Шиков) – 7 май 2020 г.