“След войната, в началото на петдесетте години, когато големите научни открития следваха едно след друго, хората нямаха време да размислят, да повдигнат логичните ВЪПРОСИ. Пред тях неочаквано се бяха разкрили маса нови възможности, а много болести, пред които лекарите бяха безсилни дотогава, започнаха да се лекуват. Това бе първото, което светът видя, първото, което искаше. И хората дълго време предпочитаха да си мислят, че всички тези човешки органи като че ли идват от небитието, че в най-добрия случай се отглеждат във вакуумна среда или нещо такова. Наистина, възникнаха някакви спорове. Ала докато дойде време да започнат да се безпокоят за … възпитаниците, когато те започнаха да се интересуват в какви условия растете и дали въобще е трябвало да бъдете произвеждани, вече беше КЪСНО. Нямаше никаква възможност нещата да се върнат назад. Как да поискаш от света, който е свикнал да гледа на рака като на лесноизлечима болест, да се откаже от това лечение и да се върне доброволно към старите мрачни времена? Не, нямаше път назад. Колкото и съвестно да им беше заради вас, хората се грижеха главно за това техните деца, съпруги и съпрузи, родители и приятели да не умират от рак, от заболявания на двигателната система, от сърце.”

(Никога не ме оставяй, Кадзуо Ишигуро, с. 257-258)

 

И за да не чакаме нито миг с риск да стане “късно”, ето и част от въпросите, поставени пред читатели на “Никога не ме оставяй” на Кадзуо Ишигуро, издадена от Издателство Колибри през 2008 г., преводач: Мария Донева:

 

Има ли душа “репликата” на едно чуждо тяло? Може ли клонингът да бъде сведен до донор – вещ с ясна функция и предназначение? Може ли животът му да е просто жизнен цикъл на биопродукт? И неговият край – безнадеждно предопределен като краят на всяка потребима вещ, да бъде не смъртта, а “завършването”? Или ако формулирам въпроса по друг начин: има ли право клонингът да умре или той винаги “завършва” целта си – след една, две, три или четири експлантации?

 

И още: Как би изглеждал животът на един обречен донор, на който му е “подарено” прекрасно детство и спомени, заровени в незначителните и спокойни “дреболии” на ежедневието? Може ли да се изправи пред неумолимия ход на времето, като забави и подчертае вкуса на своите предопределени преживявания? Може ли да скрие в себе си надежда, която да е достатъчно силна, за да го разочарова?

 

Може ли да заплатим за живота на един човек, съществуващ като невъобразим потенциал и като непредвидим брой възможности, с осигуряването на безгрижното детство? Да сключим сделка – още преди той да се е родил, по силата на която ние се задължаваме да му предоставим безгрижно детство и юношество, срещу което той приема да ни даде тялото си и цялото му “съдържание” (затворено като със цип!)? Може ли да открием хуманност в подобна сделка, когато я представим като алтернатива на друг възможен подход – жестоко и безчовешко отношение към “донора” като към “тяло без душа”, като към растящо подобно на зеленчук, но животоспасяващо месо?

 

Трябва ли да стимулираме творчеството в “лагерите за органи”? Правилно ли постъпваме, когато поощряваме надеждата в един свят на предопределеността? Не е ли по-добре да забравим за съвестта, когато медицината ни предлага прекрачването на граница, от която няма връщане? И просто да оставим на неговото предназначение едно превърнало се (!) в донор дете, вместо да се опитваме да развиваме у него чувствителност, която би ни превърнала в чудовища в собствените ни очи?

 

Какви са измеренията на хуманността, когато сме забравили за другия, търсейки живот за себе си? Можем ли да правим избори, след като сме покрили човечността си с технологични цели и сме отказали да видим деца в израженията на своите най-нови биопродукти – клонингите. Или можем да видим децата, но не и хората, в което те порастват? Могат ли да съществуват деца, които нямат право да бъдат възрастни? И най-важното – може ли ние да съществуваме, когато съществуват такива "деца"?

 

“Докато ви гледах да танцувате, виждах съвсем различна картина. Виждах как стремително се заражда един нов свят. Да, по-технологичен, да, по-ефективен. Нови начини за лечение на старите болести. Изумително! Но едновременно с това един по-суров и по-безмилостен свят. И аз виждах момичето със затворени очи, притискащо стария свят към гърдите си – по-добрия, който познаваше в дълбините на своето сърце, който не можеше да остане повече и тя го притиска ли, притиска, като го умоляма да не си отива.” (с. 267)

 

ОТГОВОРИ

Моля напишете Вашия коментар!
Моля напишете Вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.