Здравейте!

Радвам се, че отделихте от времето си, за да споделите една от победите на съюза между интелектуалния труд и творческото удоволствие в екипа на Професионален правен сайт ChallengingTheLaw.

Преди да дам думата на главните действащи лица днес, бих искал да кажа няколко думи за три неща: за сайта, за инициативата и за автора на книгата, която ни е събрала.

И така.

 

За сайта:

ChallengingTheLaw.com стартира преди повече от 4 години (24.12.2010) като личен сайт, а в момента е електронно издание с редакционен съвет от 4-ма души и с над 30 автора.

Към момента в сайта са достъпни 241 статии в основната директория (всяка неделя се публикува нова статия), както и

резултатите от 5 текущи инициативи.

Хората, които стоим зад този сайт, вярваме в две основни неща:

– че любопитството е по-ценно от постижението и

– че човешкото е по-силно от юридическото.

Събрали сме се заедно, за да правим това, което желаем, и се стараем да бъдем полезни на юридическата общност в България, като я зареждаме с идеи и провокации.

Отворени сме към нови предизвикателства, съмишленици, съучастници, автори, инициатори, челинджъри…

 

За инициативата:

Поводът, който ни е събрал днес, е първата книга от поредица, която започваме заедно със Издателство Сиела и г-н Михаил Гочев.

Благодарим на Издателство Сиела, че повярва в нашата решимост, готовност и способност да предизвикваме правото.

Кръстили сме поредицата "Предизвикай правото!" – каквото е и името (мотото) на сайта.

За това, че поредицата и първата книга от нея е факт, трябва да благодарим и на нашия приятел и колега Румен Неков – ко-администратор на сайта и редактор в него, който пое организацията и предприе първоначалния тласък, за да стане възможно това, което представяме днес.

В основата на тази инициатива стоят две основни желания:

– желанието ни да помогнем на интересните, нестандартните и екзотичните идеи да достигнат до юристите, които желаят да се запознаят с тях, като покажем практическата значимост на тези идеи;

– желанието ни да допринесем за създаването на общност от юристи, която се изгражда върху уважението и взаимното удоволствие от това да търсиш отговора на зададения въпрос, без да искаш задължително да си прав.

Пожелавам на всички автори, които вярваме в постижимостта на тези желания, успех.

 

За Автора:

Васил Петров е:

– съдия в Софийски районен съд,

– редактор в професионален правен сайт ChallengingTheLaw.com и автор на поредицата "Щури хрумки",

– сътрудник на сп. „Съдийски вестник“,

– утвърден юрист в множество правни полета (докторант по административно право, автор на статии в областта на наследственото право, а сега и автор на книга по проблеми на трудовото право),

– собственик на една от най-големите юридически библиотеки в България, в която има почти всичко: от обща теория на правото до наказателен процес!

Може да "сезирате" Васко с въпрос, разположен където решите в целия този спектър от теми, и той няма да Ви подведе.

Проверено!

Често на подобна интердисциплинарност се гледа с недобро око. Защото живеем във време на тесните специалисти, а не на енциклопедистите.

Винаги съм се отнасял с голяма доза съмнение към експертността, която по дефиниция ограничава зрителното си поле, за да може да скрепи решенията си в авторитет и валидност.

Животът но човека и работата на съдията не допуска специализация и затваряне само в определен „отрасъл“. Подобно одомашяване на юридическата мисъл чрез самоизолирането й в един или най-много два правни отрасъла е чуждо за Васко. Неговото желание за задълбочен прочит не е просто претенция, а е резултат от непрекъснат труд и искрено любопитство.

Пожелавам на всички, които предстои да прочетат и да се запознаят с книгата на Васил Петров, това да бъде едно приятно и полезно занимание, което да им помогне не само за теоретичното преосмисляне на практическите юридически проблеми, но и да им докаже, че в България има юристи на световно ниво.

За книгата – ще дам думата на самия автор и на съдия Иван Георгиев, които ще ви я представят.

Бел.: представянето на книгата и дискусията може да видите във видеото по-долу.

 

ОТГОВОРИ

Моля напишете Вашия коментар!
Моля напишете Вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.