.

Утре, 24 декември 2018 г., каузата „Предизвикай правото!“ навършва 8 години. Изправената спирала на безкрайността, развиваща се в цифрата, „свива“ в себе си времето. Поне описателно – за другояче, отвъд символизма, претенции няма.

Време, което е изплъзващо се и неуловимо. Време, което, подобно на охлюва, има своя къщичка. В нея може да се поставят безброй евтини дреболии, но и безброй скъпи моменти. Дотам, че самото пространство да витае със собствена светлина. Едно самогенериращо се усещане, подхранено от каузата. Светлина, която да напомня на самата себе си предизвикващото да я излъчва. Предизвикващо с непоклатимо постоянство. Там, където радостта се умножава от, до и над възнаграждаващото умение да споделяш, да създаваш и да подпомагаш чуждата радост.

Това пространство сътворихме заедно и продължаваме да творим – отново заедно. То ме кара да вярвам, да се радвам и да желая: да вярвам, че най-доброто тепърва предстои; да се радвам, че животът направи така да се срещна с хора, с които споделям едни и същи идеали; да желая все повече от същото.

Особено много дължа на Стоян, който е първопричината за тази общност. Той е стожерът на каузата и неин символ.

.

А каузата през 2018 г. отново се отмери с удоволствието от правото:

! Дел ни донесе оригинерно удовлетворение с единадесетата книга от поредицата „Предизвикай правото!“, излязла деривативно от печат в края на 2017 г. – „Правно действие на първичните способи за придобиване на вещни права“, както и с открояващото си участие в двете национални конференции. Същият ефект поражда и общуването с него, особено в моментите на лирично, метафизично и изконно музикално отклонение.

Истинска синекдоха на философията в правото.

! Васко, или както обичам да го наричам – Ерудит, тази ходеща енциклопедия, способна да те смае със знание за често и рядко известни и неизвестни факти, въпреки натовареността си неотклонно участваше във всички инициативи, публикувайки статии по най-актуалните и провокиращи правосъзнанието теми. Заедно с Константин Кунчев и Филип Савов тази година той стана инициатор на поредица от сигнали до Върховния касационен съд за противоречива съдебна практика.

! Стефо – живото доказателство, че съществува безкористна обич и топлина – заедно с Тюркер Моллахасан също продължи с постоянство сигналоподаването до Върховния административен съд по въпроси на данъчното право и процес.

Човек, който сякаш има собствена ковачница за думи и изрази, чието ехо е вълната на приятелството.

! Митко – истинският рицар в правото, въплъщението на възпитанието и дипломатичността – заедно с Ники вложи безкрайни сили в цялостната подготовка и провеждането на четвъртата национална конференция, която пое предизвикателството да привлече вниманието на българската юридическа общност върху съвременните и (не)традиционните проблеми на неоснователното обогатяване – „Предизвикай: Неоснователното обогатяване!“.

! Добри – търсачът на истината в правото – фокусира усилията си върху превода на промените във френския Граждански кодекс, както и в участието си в инициативата „Сигнализирай: Правото!“. Заедно с Георг Шиков бяха двигател на активната намеса на Търговска колегия на Върховния касационен съд по въпроса за встъпването на съдружник или акционер като трето лице – помагач на страната на ответното търговско дружество (чл. 74 ТЗ).

Благодаря на ръководителя на Търговска колегия и заместник-председател на Върховния касационен съд – върховен съдия Дария Проданова – за изключително бързата и компетентна намеса по поставения въпрос.

! Маги – кулинарният гуру на охлювената фабрика – разкри задълбочените си познания в материята на мерките за борба с изпирането на пари в България и ЕС по време на проведени публични лекции в УНСС и Пловдивския университет.

! Марто – силата на хъса – се справи отлично не само с първата и най-здрава врата пред юридическата практика, но и с библиографското си хоби. Заедно с Васко изготвиха пълна библиография на сп. „Юридически архив“, която предстои да бъде публикувана през 2019 г.

! Ники – с упоритостта и дареното от него за каузата време, отвъд умората, дори в условията на нарастващи ангажименти, поглъщащи и уикендите – утвърди безупречния си нюх за чистото право.

Традиционното книжно продължение на съвместно организираната от Съюза на съдиите в България и „Предизвикай правото!“ национална годишна конференция стана факт. С нелеката задача по съставителството на сборника „Предизвикай: Несъстоятелността!“ се заеха Стоян, Фани и Ники.

! Силата на Фани и Ники се прояви и в още една книга – водени от целта за осигуряването на пълноценен информационен комплекс в материята на несъстоятелността, със сборника „Производството по несъстоятелност в практиката на ВКС (2012–2017)“ двамата систематизираха формираната в периода 2012–2017 г. казуална съдебна практика по чл. 274, ал. 3 и по чл. 290 ГПК, фокусирана върху въпроси от правната уредба на производството по несъстоятелност.

! Поли – покорителят на биоправото – отново завладя биоправни територии с участието си в тазгодишната биоконференция с доклад на тема: „Животът ни принадлежи до самия край: биологичното завещание в Италия“.

! Фани – нашият късмет и усмивка – наред с непрекъснатото си активно участие в инициативите на „Предизвикай правото!“, беше и продължава да бъде Човекът-организация на всички събития, както и на входящата и изходящата кореспонденция на сайта. Благодарение на нея редът е налице – именно защото силните владеят хаоса.

Нейна е и основната заслуга електронното издание да бъде включено в Националния референтен списък на съвременни български научни издания с научно рецензиране, на чиято основа публикациите и цитатите са приведени към публикации и цитати в реферирани и индексирани издания.

! Ицо – този CRISPR на смеха и неодигитален образ на съвременната правна наука – отново взе дейно участие в тазгодишната биоконференция, излъчвайки зареждащото си с позитивизъм настроение в ролята на докладчик и модератор.

.

През 2018 г. стартира и поредицата от 290-ници „Предизвикай: Съдебната практика!“ – годишници (групирани в три библиотеки: гражданско право, гражданско процесуално право и търговско и облигационно право) и тематичници (понастоящем насочени към библиотеката „Закон за собствеността“, структурирана съобразно главите на закона), в които заедно със Стоян направихме своеобразен опит за „изразително четене“ на казуалната съдебна практика на Върховния касационен съд. Към част от сборниците създадохме и пакет от тематични карти, с които да „разиграем“ правните въпроси, по които ВКС се е произнесъл – един белот с правните институти, в който картоиграчът (конкретният тълкуващ), надяваме се, винаги печели на „всичко коз“. Огромни благодарности на екипа, който прави възможна реализацията на тази поредица: Николай Алексиев – отговорен редактор, и Фиделия Косева – художник.

.

И в рамките на този продължителен процес креативността на Стоян и забележителната му способност да мисли със стотици ходове напред се проявиха с интензитет, който стимулира и дисциплинира силите ми да продължавам.

.

Искрено благодаря и на всички автори, които станаха част от „Предизвикай правото!“. Смелостта да представиш мислите си пред другите и да ги поканиш за диалог по пътя към истината е жест към доброто и справедливостта. Жест, който ме изпълва с несломим оптимизъм, че борбата за правото не е изгубена; дори напротив.

.

Представена съвсем накъсо, това е къщичката на времето за 2018 г.

.

Способността ни да останем заедно, подобна на бранителка на душевния ред, е еквивалентна на способността ни да имаме щастие, вяра, настояще и бъдеще. Затова душевното ни приобщаване ги изразява всичките.

.

Благодаря ви, приятели! Тук и сега, там и занапред – съвсем по детски се радвам, че ви познавам.

.

Румен Неков

СПОДЕЛЕТЕ:
Предишна статияЗа изискуемостта, падежа и забавата при задължението за връщане на дадено при начална липса на основание
Следваща статияДопустим ли е косвен контрол за процедурна законосъобразност на нормативни административни актове?
(ко-администратор и редактор в Професионален сайт "Предизвикай правото!") Винаги ми е представлявало трудност да говоря за себе си. Ако трябва да се опиша в едно изречение, бих казал, че съм едновременно две неща: жизнерадостно стриктен и стриктно жизнерадостен. Радвам се, вярвам и желая. Радвам се, че от октомври 2011 г. (още докато бях студент по право в Юридически факултет към Софийски университет „Св. Климент Охридски”) имам прекрасната възможност да съм автор в уебсайта, а от година по-късно до днес – и негов ко-администратор. Радвам се, че животът направи така да се срещна с хора, с които споделям едни и същи идеали. Вярвам в това, че сами трябва да търсим истината, а последната винаги се открива в детайлите. Вярвам, че най-доброто тепърва предстои. Желая – на себе си и на тези, с които общувам – творческо настроение, защото една от многото ни същности (тази на юристи) не само че иманентно го предразполага, но и перманентно го изисква. Може да се свържете с мен на следния електронен адрес: rnekov (at) gmail.com.

1 кометар

  1. Благодаря на Румен Неков за вярата, в която устоява, за трудолюбието, с което побеждава, за усмивката, с която обезоръжава, и за това, че знае как да обича!

    Радвам се, че като негов приятел имам привилегията да вървим заедно по Пътя на охлюва 🙂

    И нека осмицата стане хоризонтална – дори и само за да докаже, че безкрайността е копнеж, с който човек може да живее само заедно с приятелите си!

    Наздраве и прекрасна 2019 година на всички 🙂

    Стоян Ставру

ОТГОВОРИ

Моля напишете Вашия коментар!
Моля напишете Вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.