Футурологията (от латинскиfuturum – бъдеще; от гръцкиlogos – учение) е изследване на вероятни, възможни и предпочитани събития в бъдещето, както и на гледните точки, дори митове, които стоят в основата на подобни очаквания.“

Развитието на медицината е изключително бързо и динамично, а в същото време страни от третия свят или бедните хора в уж нормални държави като България не могат да се докоснат до най-обикновена първична помощ. Моята представа за бъдещето не е особено розова, ако трябва да съдя по фактите и случващото се в момента и пренебрегна първичното ми утопично желание.

Имало едно време в бъдещето…

Годината е 2456, в стаята ми звънти нежен глас, за да ме събуди в момента, в който сензорите в стаята изпратиха данните за вдигнатия ми пулс и отворени очи към изкуствения интелект, владеещ технологията около мен – алармата спря и чух съвсем деликатно как машината за кафе се включва.

Живеем в период от историята на света, в който ИИ[1] мисли и действа вместо нас за всички малки детайли. Ако трябва да си направя кафе, подготвя водата за баня, сготвя, отида за покупки сама, няма да знам какво да правя. Всички сме учили история и знаем, че преди много години населението само се е оправяло с всичко това. Сега ми се струва невъзможно да трябва да се грижа за всичко сама; от раждането ни пътят ни е начертан. Какво трябва да работим, какви трябва да бъдем и в каква общност сме. Много малко са тези, които успяват да се изкачат нагоре, възхищавам им се. Те имат различно мислене, което е подбудено от желанието за по-добър живот.

Аз имам благосъстоянието да се родя в семейство от т.нар. средна класа. Много сме далеч от богатите, но имаме удобството на модерния свят, не ни липсва нищо и единственото, което се желае от нас, е да служим мирно всеки ден по 12 ч. В уречените за нас професии. Преди пет години, в навечерието на осемнадесетия ми рожден ден, получих имейла, съдържащ професията и обучението, което ми е отредено. Бях назначена към медиците. Това е едно от най-добрите работни места, спокойно е и повечето, които не идваме от поколения хирурзи или биоинженери, сме на обикновенни позиции. Ние не се грижим за опериращите машини, за инкубаторите на клонинги или органните съсдатори. Единствените ни задължения са да следим за грешки в информационните системи и при наличие на такава да информираме антихакерните отдели, защото много от гетата се опитват да влезнат в системата и да се възползват от медицински услуги, а те нямат право на това. Задължение на част от нас е да преминаваме през пациентите, излезнали от трансплантации на тела, органи или тъкани, и да се уверим, че всичко е наред с тях и имат цялото възможно удобство. Тези процедури в повечето случаи са възможни по джоба само на богатите. Част от тях си имат цели ферми за клонинги и органи, те се поддържат в перфектно състояние през целия им живот, някои от тях вече са на 300 години и са сменили около 6 тела. Никой от богатите не използва едно тяло повече от 30-40 години – според тях амортизацията вече е започнала и много по-лесно е да се смени цялото тяло. Отколкото да се сменят различни органи през няколко месеца или години.

Цялата процедура по смяна на тялото се извършва от най-добрите биоинженери, нанотехнолози и синаптици[2]. Тялото се връзва с резервоара, който поддържа новото тяло в активност, чрез съсдадените връзки се прехвърлят всички мозъчни вълни, синаптични връзки и нервни връзки от едното в другото тяло. Като обикновен медик не съм научена на тази висша медицина, тези знания се пазят специално за наследниците на синаптиците и нанотехнолозите. Само те са и част от класата на богатите. Те могат да се възползват, ако желаят, от смяна на тяло или органи, и то на съвсем различна цена. Ние от средната класа имаме правото да се възползваме от органи, но на много висока цена. А за тела не може и да се говори.

Още преди 150 години са приели закон, че заради нарастващата популация на Земята средната класа и гетата нямат право на нови тела. Те имат правото само на рожденото си тяло. А богопомазаните богати са били прекалено ценни като знания. Затова те имат право на клонинги, и то специално изработени за тях.

Бегло помня от часовете по история, че след влизане в сила на този закон е имало много бунтове от страна и на гетата, и на средната класа. Няколко дни след старта на бунтовете великият магистрат, който управлява законите и спазването им, извикал част от представителите на средната класа и им предложил възможността да се възползват поне от органи и да имам право на всички технологични глезотии в ежедневието си срещу спиране на бунтовете от тяхна страна. Нашите предци са предали гетата в борбата с нечестността и досега ние сме обект на нападки от тях за предателството на далечните ни роднини. Част от нас се чувстват гузно за взетите решения преди толкова години и се опитваме да изнасяме нелегално за тях каквото успеем.

Почти всяка сутрин ставам с подобни мисли, не ми е позволено да говоря такива неща в обществото, това се наказва от закона като измяна. Но с всеки ден жаждата в мен, подбудена от несправедливостта на този свят към гетата, се надига и желанието ми да се опълча на системата напира да излезне.

Не съм толкова глупава да се поддам на този порив; всички знаем какво се случва с изменниците – те стават част от гетата без право да си върнат стария статус. За това мълчаливо отивам към банята, където вече подготвената за мен вода ме чака във ваната.

Тази сутрин пак има пик в адреналина и още няколко биохимични вещества в организма ти. Как се чувстваш? – с равен тон ме пита Иси, така съм нарекла ИИ, който отговаря за моя апартамент.

Няма нищо, Иси, сънувах малко по-бурен сън.

Не е отчетена активност за сънища по време на тазвечерния ти сън. Ще пусна диагностика на системата.

Благодаря ти, Иси. – надявам се това да не отиде в Системата.

Системата е една огромна база данни за всеки от нас, в която се складират всички данни за нас от зачеването до смъртта ни. Всяка секунда от живота ни е следена от ИИ и вкарвана в личния ни профил, до който достъп имат лекари, киберсигурност, антихакерните отдели и целият велик магистрат. При раждането ни се имплантира чип в китката, който следи всичките ни биометрични данни и ги изпраща постоянно към Системата. Ако нещо скочи или нещо се случи с нас, Системата веднага сигнализира за данните и локацията ни.

Затова и от столетия вече няма номер и организация за спешна помощ. Колите директно получават данните с локацията, на която има нужда от помощ. Нямаме шофьори и доколкото си спомням, последната катастрофа е била преди повече от 250 години, когато все още е имало коли без ИИ и пътища без контрол от Системата. Всички сме подвластни на ИИ и Системата. Никой не може да отиде просто ей така някъде (освен богатите – те имат правото да правят и да ходят където пожелаят). Но ние имаме право да отидем на почивка, екскурзия или ресторант само след предварително одобрение от местният канцлер и чак тогава преминаваме към резервация с разрешително.

Излизайки от банята, знам, че униформата ми е подготвена и ме чака на скрина за обличане, знам, че тези малки благинки, които ни предоставят технологиите, са само в наша полза и ни спестяват много от времето, но понякога мечтая да мога сама да извадя дрехите си за обличане или дори да мога сама да ги избера. Днес дори да отиваш на среща, ИИ избира с какво да си облечен спрямо вкусовете на събеседника ти. А откъде Системата знае какво харесваме и предпочитаме, все още ми е неясно.

Винаги пътувам до прозореца в транспортьора към работа, обичам да гледам сградите и винаги се опитвам да видя небето и Слънцето, колкото и да е трудно това при високи над 100 етажа сгради.

Вече три години съм в отдел „Кръвоносна система“ към окръг „Център“. Тук сме събрани главно неспециалисти хематолози, а бързи и сръчни кръвотехници, защото кръвните преливания са изключително лесна манипулация, неизискваща много знания, а просто следване на три елементарни стъпки. Хората идват с карта, на която е записана цялата диагноза и нужна терапия. Ние просто настаняваме пациента в леглото, включваме го към машината и вкарваме картата в машината. Тя прочита всичко и започва нужната процедура. Повечето процедури са между един и три часа; през това време ние сме инструктирани да следим на индивидуалните си екрани Системата и опити за пробив от гетата. При такъв незабавно сигнализираме с натискането на едно копче отдел „Сигурност“ и Антихакеристите, след приключване на процедура откачаме пациента от машината и при нужда предлагаме вода. Ако пациентът се чувства добре, си тръгва, ако има някакво замайване или неудобство, ИИ в кабинета ще го засече и отдел „Поддръжка на пациенти“ ще дойде и ще отведе пациента в нужното му отделение. Всичко това се контролира от ИИ, докторите не взимат сами решения, за да се избегне напълно възможността от човешка грешка.

През по-голямата част от живота си изобщо не се засичаме с колеги от други отдели, нямаме никаква комуникация и дори в обедните почивки не ни е позволено да коментираме пациентите си. Всичко е с идея да се ограничи контролът върху пациенти от живи същества. Научени сме, че в миналото, докато само хора са вършили всичко, е имало много случаи на грешки от преумора, от некомпетентност, дори от нехайство. Научени сме, че пред ИИ ние сме само обслужващ персонал. Единствените наравно с ИИ са логаритмиците и програмистите, които създават и поддържат ИИ и Системата. Но те живеят и работят далеч от нас в собствени градове и нямат достъп до „неграмотни“ като нас. За тях ние сме като гетата, не ставаме за нищо, щом не можем да пишем код или алгоритъм.

Преди време Системата ми беше подготвила среща с медик от отдел „Неврология“ и няколкото ни срещи бяха минали доста интересно. При тях е доста динамично и интригуващо, защото участват в проектиране на мозък на пациенти. Което е една от по-новите технологии, вкарана едва преди 50 години. При проектирането машина създава 3D модел на всички връзки в мозъка на пациента в размер големина на стая 12 кв. м. И медиците, които оглеждат мозъка, могат да уголемяват всеки неврон и да проследяват всяка връзка, направена в реално време, докато пациентът лежи в съседната стая. Точността на предсказване точно кога ще се износи даденият мозък спрямо статуса и биометричните данни на пациента е до няколко дни. Почти всички знаем точно след колко време единственият ни важен орган ще се предаде. За нас – средната класа – това е единственият орган, който не можем да сменим, това е единственият ни орган, който е от значение за продължителността на живот. Повечето от нас доживяват 140-160-годишна възраст, ако сме спестявали и сме сменяли сърце, дробове, кръвоносна система и лифтинг на епидермиса с хиалурон, което се прави на 20 години, ако искаш кожата ти да е еластична през целия живот. За жалост заплащането ни няма как да стигне за всичко това и да можем да си позволим пътувания и забави извън общежитията ни. Затова обществото на Средната класа е разделено на два типа: авантюристи, които живеят около 70-90 години и обикалят, или прагматици, които достигат максималния капацитет на мозъка си.

Всички авантюристи са задължени да попълнят декларация за доброволно предоставяне на мозъците си за Системата. Всеки починал без използван мозък на 100% бива включен към Системата, за да я подхранва. Това програмистите преди 3 поколения са го измислили. Било е безумно иновативно за времето си, защото мощността, нужна за Системата, е била толкова много, че цели континенти са използвани само за гориво, а след модернизирането и включването на всички неизползвани неврони от починалите е спестило на обществото повече от 50% от използваната дотогава мощност. Но тогава все още са използвали и само механични компютри.

След невероятното откритие биоинженерите са се включили с принос от биокомпютри на принцип живи организъм, който използва енергия от тялото, което го използва, и съвсем е намаляла използваната мощност от електричество.

Днешният ден беше спокоен, нямаше никакви опити за атака от гетата по Системата и всички пациенти за деня ми бяха в перфектно състояние след процедура, което не доведе до нито един случай за другите отдели.

Довечера е доста важен ден. Системата ми е отредила среща с нов партньор поради факта, че с предния Системата беше сметнала шанса за аномалия в ДНК-то на бъдещо поколение от 12%, което е недопустимо. За да се раждат здрави деца и Системата да има по-малко неприятности със здравето им, сдвояването на хората става не само на желанията ви, хобитата ви, средата и интересите ви. Но и генетично трябва да сте подходящи. Приема се за подходящ партньорът, с който шанс за малформация или дефект е под 1%.

Сигурна съм, че момчето ще е медик. От много години Системата е насочена да търси и намира партньори в еднакви професии. Идеята е да се създават поколения в професиите – така е много по-лесно обучението на всяко следващо. Защото наследствената генетика след 12-годишна възраст чрез процедура се отключва и до няколко години детето научава от само себе си част от познанията на родителите си. Тази процедура са я въвели в далечната 2308 година, но чак през 2410 година се стартира проекта за създаване на поколения-професии. Майка ми и баща ми са медици и моята съдба от раждането ми в това семейство е предначертана. От музея на миналото помня, че преди много години хората са учили всякакви неща и науки, докато се ориентират какво да изберат за професия. Не мога изобщо дори да си представя, че са избирали сами, че са губили толкова ценно време от така краткия живот за търсене. Но пък, от една страна, са мечтали и са имали избор. Нещо, което никой от нас сега няма.

Както и знаех, срещата ми е с медик, малко по-висок от мен, работещ в отдел „Структура“. Това е най-скучният отдел в цялата система на медицината. Може да се каже, че тези служители не са медици, не се занимават изобщо с медицина, а само с административни въпроси, разпределяне по отдели, водене на статистика за персонала в определеното медицинско звено.

Те са и скучни събеседници и моята среща не е изключение – цяла вечер слушах колко служители има в различните отдели, кой отдел от какво има нужда, как влияят статистически атаките от гетата върху различните отдели. Това определено е една от най-скучните срещи, въпреки че имаше и някои интересни истории. Но когато се впусна в обяснения за всички отдели…

-… отдел „Структура“ сме най-малко на брой, отдел „Поддръжка на пациенти“ са най-много, защото поддържат всички други отдели, работещи пряко с пациенти, отдел „Кръвна система“, в която си ти, също сте много (във всяка болница имаме поне по два такива отдела, защото от няколко десетилетия гетата най-лесно ни нападат, като слагат отрови, нападащи кръвта, в храната ни). Отдел „Трансплантации“ и „Клонинги“ са с най-много учени и до голяма степен са пълни не само с медици, а и с програмисти. Отдели „Синапси“, „Нанороботика“ и „Неврология“ са най-важните ни звена, повечето са от Богатата раса. Отдели „Ортопедия“, „Кинезитерапия“, „Органи“, „Гинекология и урология“, „Тъкани“, „Зачеване“ са все още самостоятелни отдели. Преди много много години медиците са били в много по-тясно насочени отдели. Но в новата медицина от столетие вече всичко друго извън тези отдели се води „Обща медицина“ и там отиват само най-неопитните в нашите звена.

тази започва да ми писва много. Толкова отегчена не съм била май никога. И ако трябва да съм честна, най-неопитните не са в обща медицина, а точно в отдел „Структура“, но ако го поправя, ще се обиди и сигурно, за да ми го върне, ще ме сигнализира в Системата и ще ми даде ниска, дори отрицателна оценка. Която ще доведе до понижаване на социалния ми статус и сигурно още по-трудно ще стане избирането ми на партньор.

Готова ли си с десерта си?

Да, готова съм да си ходим. Утре имам много важен ден в работа и не бих искала да не съм се наспала добре.

Добре, разбира се, че трябва да си свежа за каквото и да има утре.

Да, да (ох, искам просто да си ходя).

Приятна вечер тогава, аз директно ще тръгвам. Ти ще се оправиш до транспортьора си, нали?

Да, благодаря. Приятна вечер.

Дори не ме изпрати до транспортьора. Но това вече нямаше значение, щом се отървах от присъствието му. А утре наистина беше важен ден – трябва да се подложа на годишния изпит, който преминава всеки от нас. Всяка година на един и същ ден (деня на първо постъпване в Системата) сме подложени на общ изпит, който проверява знанията ни по всички отдели и с какво се занимават. Това е въведено след един от опитите на гетата да разболеят цял отдел и да оставят структурата без заместници. След това покушение магистратът е решил, че всички трябва да знаем поне основите на работа по отдели. Защото стане ли пак нещо такова, ще е много по-лесно да ни разпределят и да можем да поемем и чужда работа.

Прибирам се и се залавям с последните седмичници, които ни информират с новостите по отдели.

Най-новата машина при респирация на пациенти е изградена от специални наноботи, които се изсипват в устната кухина на пациента и се насочват сами при активирането им към проблемната зона. Там те укрепват затварящите се тъкани или изграждат наново тъкани, за да може дишането да се възстанови. Могат да прекарат в тялото на пациента повече от седмица преди да трябва да се подменят с нови.

Най-новата писалка за затваряне на рани е изградена от лазер със специална честота, която затваря разкъсана рана за секунди. Тя изпраща микронанити, които се захващат с факторите на кръвосъсирване и прекратяват кръвозагубата, докато лазерът затваря епидермиса и изгражда наново слой кожа.

В предния брой новостите в трансплантациите и отглеждането на нови органи бяха зашеметяващи. Последните проучвания и успешни опити за отглеждане на органи доказаха, че новият метод действа безотказно и органите са перфектни за използване. Вече няма да са ни нужни месеци, а само няколко дни, докато органът е напълно готов за използване. Успяли са да ускорят процеса по отглеждане с нови по-мощни резервоари, лампи и стимулатори. Изграждането на персонален орган по определено ДНК от много години се практикува, но винаги е било малко трудно изчистването на ДНК-то от нежелани потомствени проблеми. Сега вече и този метод е обновен след последното откритие в отдел „ДНК и РНК“ – там са открили нов метод, наречен „разгръщане“, чрез който само за няколко часа биокомпютър, свързан с една от най-новите машини за разгръщане, успява да прочете цялото ДНК и да премахне всички „неточности“.

Във всеки брой се публикуват новостите покрай най-Великото, което искат да създадат умовете на нашето поколение. От много години се работи по прехвърляне на съзнанието на чип, който да може да живее вечно, дори извън тяло. Но все още опитите стигат до етап, в който успяват да прехвърлят създанието в електроника, но тя не е достатъчно мощна да го запази извън биологично тяло. Последното откритие беше, че в новото тяло чипът се имплантира чудесно и човекът е същият, какъвто е бил преди. Независимо дали го прехвърлят в тяло от другия пол или в съвсем различна възраст. Но все още чипът издържа само няколко седмици извън тяло и се претоварва и изгаря. Сега са успели да запазят чип в електролитен гел в продължение на цели три месеца и пет дни преди да се претовари. Определено скоро ще стигнат до търсения отговор и това ще доведе до съвсем нова ера в човечеството. Какво ще стане с нас, когато вече не ни делят нито пол, години или прослойка? Какво ще стане с чиповете на хора, които нямат достатъчно пари за тяло? Какво ще стане с човечеството, когато то спре да умира?

 

Бележки под линия:

[1] Изкуствен интелект.

[2] Доктори, практикуващи само синаптични връзки в мозъка.

ОТГОВОРИ

Моля напишете Вашия коментар!
Моля напишете Вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.